JULETRÆSFEST og MEDALJE overrækkelse.

Der var mødt 40 personer frem til Juletræsfest og medalje overrækkelse, onsdag den 21. december. Selvom "Kong Vinter" havde gjort sit indhug i antallet af deltagere, blev det alligevel til en stor parade for 12 børn, der fik tildelt Børnemedaljen. Medaljen er indstiftet for at hædre børns indsats under mor eller far's udsendelse. Vi mødtes kl. 1800 og fortrak til det flotte lokale ovenpå, hvor der var gjort klar til parade. Fanen var på plads, medaljerne lå på rad og række - så efter en velkomst og orientering om året der gik samt fremtidsplanerne for 2017, blev medalje modtagerne kaldt frem. Formanden motiverede kort tildelingen og hæftede derefter medaljer på de stolte børn. Der var vist nogle der kneb en lille tåre, men stoltheden var der ikke noget at kimse ad. I hilsenen fra Familienetværket, der har indstiftet medaljen, skal fremhæves flg.: "Familienetværket ønsker at sige TAK og vise vores anerkendelse til de børn, der har haft en soldat udsendt. Med al deres kærlighed har børnene været en stor støtte for soldaterne både mens de har været udsendt, - og efter de er kommet hjem. Vi ved også, at børnene har savnet deres soldat utroligt meget, og at mange har været bange og urolige for om der skulle ske soldaten noget"

Formanden sluttede af med at nævne, at vi allesammen hædrer jer for jeres indsats, så bær medaljen med stolthed som et synligt bevis på, at i har gjort en forskel - bær den med ære når lejlighed byder sig.

Flg. modtog medaljen:

Trine Skov og Sara Marlene Madsen

Carmen og Merle Penner Ustrup

Laura og Andreas Bruun Sørensen

Laura og Marcus Abben Bargmann Jeppesen

Britta og Steffen Guldberg Mikkelsen

Sophie og Nikolej Guldberg Bjørbæk.

Hjerteligt Tillykke til hver enkelt.

Herefter bad penisoneret seniorsergent Peter G. Hansen om ordet. PG, motiverede herefter en donation fra Sergentgruppens Fællesorganisation Hæren's Gamle Fond af 1944, på kr. 2.000,- med flg. ord." Vi takker for den store indsats Veteran Café Skive, sammen med øvrige Veteran foreninger i Danmark, yder for de mange berørte personer. Beløbet skal ses som en beskeden tak for den store indsats og som støtte til de mange aktiviteter - til glæde og gavn veteranerne og deres pårørende".

Vi retter en stor tak til SFO (HRN) Fond for den flotte gestus og skal vide at bruge beløbet til gavn for vore brugere.

Efter dette gik vi nedenunder til kaffe, te, gløgg, sodavand med æbleskiver og juleboller, sponsoreret af Føtexbageren. Herefter var der leg i lokalerne indtil Julemanden dukkede op og uddelte julegodter og gaver til børnene samt til de heldige voksne, der havde trukket et nummer ved ankomst. Gaven til de voksne var et gavekort for 2 personer til en koncert med Prinsens Musikkorps. Billetterne er sponsoreret af orkestret og faldt i god jord.

Efter nogle timers hygge blev der taget afsked og med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår blev der sagt på gensyn den onsdag den 4. januar 2017.

NB! Se artikel i Skive Folkeblad enten torsdag den 22 eller fredag den 23. december 2016.

Gensynstræf for Familieturen til Hevring, lørdag den 10. december 2016.

Vi mødtes i FamilieHuset lørdag den 10. december til hyggeligt samvær, hvor der fra start var en god stemming. Børnene var vilde med omgivelserne og de mange muligheder for at leg som huset byder på. Inden længe gik både snakken og legen som sidst vi var sammen og dermed var det allerede fra start en succes at ses igen. Både lokaler og personer blev pyntet og snart gik flere rundt og glimtede efter et besøg hos Nova i skønhedssalonen. Efter en tid diskedes der op med en lille julefrokost, hvor der hurtigt blev gjort indhug i lækkerierne og snakken bredte sig over bordet.

Senere var børnene en tur på Aakjærskolens legeplads og more sig - der er vi jo heldige med, at vi har fri adgang til den store nyindrettede plads med mulighed for mange nye indtryk. Man skal dog være opmærksom på, at nogle af udfordringerne kan give bagslag. 🤪

Imens fik de voksne lejlighed til at få en lidt mere dybdegående snak og vi sluttede dagen af med gløgg og æbleskiver inden kursen igen blev lagt hjemefter.

Inden afgang ryddede børnene op og fik en godtepose med på vejen.

Tak til alle for en dejlig eftermiddag og vi glæder os til at se jer igen.

På gensyn I Veteran Café Skive onsdag den 21. december kl. 1800 til Juletræsfest og medaljeparade.

Vel mødt.

Ledelsen.

Fyraftensmøde i Konstabelmessen på Skive Kaserne

Torsdag den 8. december kl. 1430 havde vi inviteret til fyraftensmøde i Konstabelmessen på Skive Kaserne. Omkring 20 personer mødte op til en hyggestund, hvor Veteran Caféen var vært ved en forfriskning og lidt snacks. Under mødet orienterede formanden om Caféen og dens tilbud og understregede, at den var til for alle, stærke som svage - ja han opfordrede de stærke veteraner til at slå en tur forbi, idet der også er noget at hente for dem.

Vi ønsker ikke kun at være et fristed for dem der er ramt fysisk eller psykisk, men for alle. Man kan lære meget af begge parter og vi vil gerne have de gode historier med også. Vi ved jo alle, at det er omkring 90% der kommer styrket hjem, fuld af ny energi og kompetencer. Det er væsentligt at vi husker dette, når vi forsøger at hjælpe dem, der har behov herfor. Vi arbejder anonymt, vi har tavshedspligt og i kan trygt tage jeres børn med, da alle har en ren børneattest. Dette for at give jer den ro og tillid til, at der bliver taget godt hånd om jeres børn også selvom i falder i en god snak med gamle og nye kammerater.

Vi håber at se jer den 21. december til vor juletræsfest og medaljetildeling, har du et barn/børn, der endnu ikke har fået den tildelt, så er chancen her nu. Husk blot at melde til senest den 15. december 2016, så har vi medalje og diplom klar.

GOD JUL og GODT NYTÅR til de, der ikke kan nå at kigge ind i år og velmødt i 2017, den 4. januar, kl. 18-21.

Tak for en hyggelig eftermiddag og tak til Lotte og Peter for hjælpen.

Foredrag ved Feltpræst John Melchiorsen

John har været udsendt flere gange og vi fik et inspirerende indblik i livet i felten, på en lidt utraditionel måde, idet John havde lavet et diasshow, der blev ledsaget af Dire Straits  "Brothers in Arms" som indledning. Det blev en hel fortælling i sig selv og John knyttede efterfølgende nogle kommentarer til såvel billeder som valg af musik. Sangen havde fulgt John gennem mange år og beskriver med få rammende ord, de oplevelser og frustrationer, men har som udsendt soldat. 

Herefter slukkede John for skærmen og tog så fat på en meget personlig og spændende beretning, der førte os gennem såvel glade som sørgelige stunder. Han berettede bl.a. om de stærke bånd, der bliver knyttet under missionen og de små ting i dagligdagen, der gør man kan klare sig igennem angst og tab. John berettede også hvorledes han levede sammen med soldaterne og dermed blev en del af enheden og en person man kunne henvende sig til 24-7.

John har desuden deltaget i et skuespil på Aalborg Teater, hvor de 5 skuespillere var veteraner, der fortalte deres historie, dramatiseret med lys og lyd. Men selve teksten var den enkelte veterans egne ord. De repræsenterede en sygeplejerske, 3 veteraner i forskellige aldre og så John. En spændende udfordring, som gav stof til eftertanke hos såvel skuespillere som publikum. Nederst kan du se en henvisning til en omtale, men desværre ikke, som jeg lovede, et udsnit af selve af forestillingen.

John arbejder på en bog og vi forsøge at holde jer orienteret om dette projekt.

Foredrag ved Michela Thomsen, Hundefører i Forsvaret

Onsdag den 12. oktober 2016, kl. 18-21 mødtes 20 veteraner og pårørende til aftenens foredrag på Veteran Café Skive.

Michela Thomsen (Mik) startede sin karriere ved forsvaret på Skive Kaserne, hvor hun fik en uddannelse som civil mekaniker i 1994. Herefter  forsatte hun efter gennemført konstabeluddannelse sin tjeneste  i Skive, men med forskellige personelforvaltende myndigheder. Hun endte ved Ingeniørregimentet (IGR), der netop havde sat en ny enhed i søen, nemlig en Hundetjeneste, der skulle uddanne bombe og narko hunde. I 2008 var hun så udsendt til Afghanistan som hundefører som en del af IGR enhed med opgave at rydde/sikre områder mod IED. 

Mik var udsendt  med den særlige opgave, at finde bl.a. vejsidebomber med sin/sine specieltrænede hunde. Hun berettede levende om sin tjeneste og udsendelse på godt og ondt og viste billeder fra nogle af de opgaver og situationer hun var ude for. Det var en spændende men også meget ærlig beretning, der bragte såvel positive som negative sider frem.

Efter hjemkomst blev den forventede hundetjeneste ved IGR skrinlagt og hun søgte derfor tjeneste som hundefører i Karup, hvor hun med grad af Flyverspecialist stadig arbejder i hundetjenesten. Hun fortalte om hverdagen ved hundetjenesten, der leverer vagthunde til samtlige flyvestationer i Danmark. Et spændende indblik i deres dagligdag og det store set-up der er til rådighed for hundene og deres trænere og førere.

Efter foredraget var der en livlig spørgelyst der mundede ud i, at Preben overrakte Mik en vingave med kort, som tak for indsatsen og der blev herefter budt på smørrebrød i lokaler i stuen.

De hunde interesserede fik under det efterfølgende traktement god lejlighed for at spørge ind til jobbet i det daglige herunder træningen med hundene mv. Der var mange gode fif om hundenes opdragelse og deres adfærd. Tak for de gode råd.

Vi havde til arrangementet fået sponsoret sodavand fra Hancock Bryggerierne a/s og vi retter en stor tak til bryggeriet for deres støtte, der også vil omfatte det kommende foredrag og juleafslutningen.

Efter endnu en hyggelig og spændende aften takke vi af med Mik og retter en stor tak for en godt og spændende foredrag. Well done.

Tak for deltagelsen og på gensyn den 26. oktober til Café aften.

WEEKEND TUR til HEVRING 24 - 25. september 2016

17 veteraner, børn, forældre og bedsteforældre mødtes lørdag den 24. september kl. 0800 til den første Familietur arrangeret af Veteran Café Skive. Vi blev desværre ramt af afbud fra 2 familier og et par hjælpere i sidste øjeblik, men de fremmødte fik en dejlig weekend med børnene i højsædet. Turen var støttet af "10 mio kr. puljen" ved Veterancentret. Det er helt bestemt en aktivitet, vi vil have have på kalenderen igen til næste år.

Vi mødtes næsten alle til morgenkaffe på Caféen. Allerede her gik snakken godt, både mellem børnene og de voksne deltagere. Vi var så heldige, at en mormor til 2 af børnene havde lovet at køre bus for os.  Det gav os mulighed for at samle den sidste familie op på vejen til Djurs og dermed få dem med i sammenholdet på vej til dagens oplevelse - et besøg i Ree Park Zoo ved Ebeltoft.

Vi havde bestilt en kombitur for alle således vi både kom en tur på savannen og prærien. Allerede fra start var der stor aktivitet blandt børnene - dyr er jo altid et hit - og det blev til en hurtig frokost inden turen ud på savannen.

Kl. 1330 steg vi ombord på Land Rover Safarien. Vi kom tæt på strudse, gnuer, giraffer, zebraer og sorte næsehorn i deres naturlige omgivelser og uden nogen snærende indhegning - en kæmpe oplevelse for alle. Turen var næsten for kort, men vi skulle jo videre ud i verden. Efter en hurtig gåtur kom vi på Togtur ud på den nordamerikanske prærie. Her kunne man møde bisonner, bjørne, elge og ikke mindst ULVE. Det var særlig spændende, da vi måske har flere vildtlevende eksemplarer af disse i vort nærområde.

Herefter var det meningen, at vi skulle til Hevringlejren, hvor vi skulle overnatte og grille, men interessen for dyrene og de spændende omgivelser var så stor, at vi blev i parken et par timer ekstra.

Vel ankommet til lejren fik vi vores rum og fik lagt vores ting på plads. Så gik det løs med boldspil af forskellig art. Vi havde næste ikke tid, da Bo og Preben bød til bords. Børnene legede fra første færd godt sammen og nye venskaber blev knyttet. Veteranerne, deres ægtefælle/samlever og bedsteforældrene fik lejlighed til at få en snak over en kop kaffe eller lidt koldt inden aftensmaden og stemningen var helt i top. Jeg tror de havde nydt turen i parken lige så meget som børnene.

Efter spisningen fortsatte hyggen med leg og snak. Alle kunne mærke den lange dag, så snakken ebbede ud omkring ved 10-tiden. Enkelte fik ordnet de sidste "kringler" inden man tørnede ind.

Søndag morgen mødtes vi til morgenkaffe kl. 0800 og alle gav en hånd med ved forberedelserne. De friske rundstykker fra Ørstedbageren forsvandt hurtigt. Vejret var helt i top, så vi blev enige om, at tage en tur til vandet. Tæt på lejren ligger Fjellerup strand med Blåt flag, så vi kørte til stranden og tog en soppe- og finde tur. Børnene fandt og fangede både krabber, sandorm og fisk. Alle nød det gode vejr og ved godt 11-tiden fik vi løsrevet alle og kørte tilbage til lejren til frokost. Så blev værelserne afleveret. Bo og Preben blev tilbage for at aflevere lejren til Jette, der er leder af denne. Ros til alle for den fine oprydning.

På turen hjem blev trangen til en is stor, så vi lagde turen indenom Randers, hvor man fik en "bette" is ved Grønvang, et bery - nej berømt sted, hvor man får en god is.

Vel hjemkommet til Skive blev der taget afsked og alle roste turen. Alle syntes det havde været en succes - synd der ikke var flere med, men de kommer sikkert næste gang, når de har hørt om denne tur.

Fra ledelsen skal der lyde en stor tak til alle for en kæmpe oplevelse og et godt samarbejde - det er dejligt, når alle giver en hånd med, så det bliver en fælles oplevelse. En særlig tak til Vibeke for sikker behagelig buskørsel og tak til Morsø Taxi & Turisttrafik for god støtte.

TAK FOR TUREN OG PÅ GENSYN I 2017. 🙂

Foredrag ved Gitte og Allan - en veteranfamilie på godt og ondt

Der var mødt 28 veteraner og pårørende frem den 14. september til et meget spændende og følelsesladet foredrag ved Gitte Felsted og Allan Christiansen. De havde den ene af deres døtre, Charlotte med, og det gav en ekstra dimension til beretningen.

Gitte og Allan har begge været udsendt til Kraijna i det tidligere Jugoslavien. Gitte var udsendt som kører/forsyningshjælper med UNPROFOR hold 1/3 - en enhed fra Gardehusarregimentet. Allan var udsendt med en enhed fra Nørrejyske Artilleriregiment, hvor han gjorde tjeneste som NK/DEL (Camp).

Allans udsendelse gik egentligt uden de større problemer, mens Gitte, som eneste kvinde i kompagniet, løb ind i en massiv kønsdiskriminerende behandling, der endte med en flytning til en anden funktion i lejren. Der blev intet gjort fra ledelsens side for at ændre på forholdene ved enheden, hvilket førte til en senere diagnose - PTSD.

Foredraget tog herefter mere fat på livet efter udsendelsen, og de problemer som oplevelserne  havde forvoldt. Det betød for Gitte hyppige jobskifter og sygemeldinger, mens Allan måtte være hovedforsørger og anker(super)mand for familien. I starten var de alene, men efterhånden kom to dejlige piger til verden.

Familiens økonomi var meget trængt gennem alle årene, da Gitte ikke kunne fastholde sine jobs. Det gik så ud over det, de kunne tilbyde pigerne. Pernille og Charlotte havde dog altid prioritet, så de fik hvad de havde behov for af basale ting som mad, kærlighed og tøj. Forældrene skar så ned på deres tøj og fornøjelser. Ferier blev der ikke råd til, men små udflugter – ofte til Legoland – blev der dog penge til. Derfor kom tilbudet om Familiesommerlejr 2013 som en særlig mulighed for familien – en ferie med børnene i højsædet. Det blev også til en start på nye udfordringer.

Beretningen skiftede mellen Gitte og Allan, så begges oplevelser og kommentarer kom med. Det gav et meget godt billede af, hvad mange veteranfamilier må slås med, når ”der opstår en hæklefejl i kysen”! Dette at miste sit job, sine kammerater og kammeratskabet, samt de påvirkninger vi alle er udsat for under udsendelser, gør at man ændrer personlighed. Hvis der ikke tages hånd om dette, sker det ofte,, at der opstår uløselige konflikter – der ofte ender med familiens sammenbrud. Her ligger fortsat en kæmpe opgave for ”systemet” at løse. Det er derfor en god ide med veterankordinatorer i alle landets kommuner. Her kan familien få gode råd og vejledning om de særlige forhold og problemer, der kan opstå både under og efter udsendelsen.

Beretningen kom hele vejen rundt om familien og de påvirkninger og ændringer, der er sket i årenes løb. Det var en meget personlig og bevægende beretning for tilhørerne. Gitte og Allan afsluttede foredraget med at understrege, at der er hjælp at hente OG  man kan få et et godt liv – selvom man aldrig kommer af med PTSD. Det drejer sig om at lære at leve med den - og se de positive muligheder. Man må tage udfordringerne op – støttet af de rette personer / mentorer. Lidt held skal der også være, men det kan lykkes. GITTE kan snart afslutte sin uddannelse til NLP-terapeut og ALLAN er så småt gået i gang med samme uddannelse – og det samtidig med, at han passer et godt job som svejser.

Begge piger har været igennem svær mobning og hyppige skoleskift, pga. forældrenes situation. De var mærket af mors helbred lige fra fødslen. De er nu godt på vej og har en klar og positiv indstilling til deres forsatte uddannelser. Fritiden bliver brugt på sang og skuespil, hvilket de begge har stort talent for.

De havde skrevet hvert sit brev til deres forældre for at forklare, hvordan de havde oplevet deres opvækst. Brevene bekræfter tydeligt Gitte og Allans fortælling. Den klare klar tråd hele vejen igennem – nemlig det meget tætte og kærlige forhold mellem dem alle – en ting, der nu også omfatter den ældstes kæreste.

Efter nogle varme spørgsmål og kommentarer takkede formanden for et godt og meget ærligt foredrag, der satte mange tanker i gang hos tilhørerne. En kæmpestor tak for en god oplevelse med følelserne udenpå tøjet. Well done.

Caféen bød herefter på hjemmelavet kartoffelsalat og frikadeller, som Carsten beredvilligt havde lavet til os. Efter en god og hyggelig stund med mad og kaffe og mange uddybende spørgsmål og udveksling af minder og erfaringer, takkede vi af for en god aften.

SEMPER FI.

Flagdag 5. september 2016

Caféen var igen i år repræsenteret ved Falgdagen, hvor fanebærer Bent (Murer) Sørensen, faneløjtnant Chr. Sølver og flere veteraner og pårørende deltog. I år begyndte dagen med en mindeceremoni ved mindemuren, hvor regimentets stab, indbudte gæster, familier til de faldne og foreningsfaner var trådt an. Efter velkomst og en mindetale lagde Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard (V) og regimentschefen (RC) kranse ved mindemuren for regimentets faldne. Herefter forlagde man til mindestenene for regimentets faldne i Dvor og Kabul og der blev nedlagt kranse og buketter fra regiment, forening og familie. En smuk og bevægende hæder til dem der faldt og deres pårørende.

Regimentet bød på frokost og her hilste vi på en anden af de særligt indbudte, nemlig Udlændinge- integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), der også havde deltaget i Åbent Hus arrangementet om lørdagen, hvor hun sammen med RC tildelte 80 børn medalje for deres indsats under mor eller fars udsendelse. En helt speciel oplevelse.

Efter frokost var der gudstjeneste i Skive Kirke, der blev ledet af feltpræst Jens Peter Garne. En smuk højtidelighed.

Herefter trådte regiment, faner, medaljemodtagere og pårørende an og blev under musikkorpsets ledsagelse ført til pladsen ved det gamle Posthus med vejende faner fra Nørrejyske Feltartilleriforening, Veteran Café Skive og De Danske Forsvarsbrødre. Her blev der holdt taler af borgmester, minister og RC der tildelte de 120 fremmødte veteraner Forsvarets medalje for International tjeneste 1948-2009.

En flot og speciel dag blev afsluttet med mulighed for gæster og medaljemodtagere af lykønske hinanden.

Om aftenen var alle veteraner indbudt til et beskedent traktement ved Skive Kommune i Teatersalen. Efter en velkomstdrink og megen snak og gensynsglæde blev der inviteret til bords i salen, der var festligt dækket op. Efter velkomst ved borgmesteren, der lagde meget vægt på Skive Kommune og borgernes opbakning til vore veteraner, gik man til menuen, der var alt andet en beskedent.

Et flot og lækkert Ta’ selvbord smagte vore ganer og under spisningen blev der holdt taler af minister Inger Støjberg, der direkte adresserede de særlige opgaver der ligger i, fortsat at leve op til og forbedre indsatsen overfor vore veteraner og ikke mindst deres pårørende.  RC tale lagde vægt på de særlige opgaver der løses også i dag og ved afskeden med aftenens vært lovede han, at det var et arrangement til efterfølgelse. Vi ser med stor spænding frem til Flagdagen i 2017.

Stor tak til Skive Kommune og Ingeniørregimentet for en flot og værdig markering af Den Internationale Flagdag.

Åbent Hus på Skive Kaserne

Lørdag den 3. september var der inviteret til Åbent Hus på Skive Kaserne og over 3500 mødte frem til dagen. Veteran Café Skive var inviteret til at deltage med en stand, hvilket vi med glæde tog imod. Dagen startede med brunch for særligt indbudte og Bo og jeg deltog sammen med Simone fra "Vi tænker på dig". Her fik vi lejlighed til at præsentere vores Café og arbejdet med veteraner for Udlændinge-, Integrations- og Boligminister Inger Støjberg, idet RC introducerede os for ministeren. Det var en meget interesseret minister, der spurgte ind til Caféen og hvlke resultater vi havde opnået. Jeg fik også lejlighed til at gøre opmærksom på det helt specielle samarbejde vi har med FamilieHuset og nævnte, at vi havde sendt en ansøgning om støtte til nogle projekter til hendes ministerium. Det blev godt modtaget og vi ser med spænding frem til dagen, hvor tildelinger offentliggøres.

Efter brunch var der parade for regimentet, hvor pårørende, Nørrejyske Saluteringslaug, Pionerforeningen og Veteran Café Skive deltog.

Under paraden tildelte minister Støjberg og RC medaljer til 80 børn for deres store indsats og støtte under mor, far, bedsteforældres udsendelse i internationale missioner. En smuk og meget bevæget og højtidelig ceremoni, hvor man kunne se, hvad det betyder, at børnene også tages hånd om. Det var nogle stolte børn, der promenerede deres nytildelte medalje rundt på kasernen.

Efter paraden blev der holdt en smuk mindehøjtidelighed ved mindestenene for regimentes faldne i Dvor og Kabul, hvor også et forældrepar deltog. Vi deltog med fanen.

Vores stand var oprettet i hallen ved kantinen og vi stod sammen med "Vi tænker på dig"'s stand, hvor Simone igen havde et stort trækplaster i sin tombola. Der blev handlet flittigt  og alle lodder blev solgt, så Simone kan fortsætte sit kæmpe arbejde med at sende hilsner ud til vore udsendte soldater. Well done, Simone - du gør en forskel.

Vores stand blev flittigt besøgt og der var mange spørgsmål og der blev knyttet flere nye kontakter, ligeosom vi fik hilst på den nye Politimester, der gerne ser et tæt samarbejde med Caféen.

Dagen er en  rigtig god måde at komme i kontakt med især de pårørende på. Der er mange der er nervøse for, hvad deres datter eller søn vælger når den pligtige tjeneste er overstået, så vi kunne berette om de tiltag og den støtte som såvel forsvaret som Veteran aféen stiller til rådighed. Et arrangement til fortsat opfølgelse.

En god dag fik sin ende henad ved 15-tiden og vi pakkede ned for i år - men vi er klar igen i 2017.

Preben

Faneindvielse med fuldt hus på VETERAN CAFÉ SKIVE.

Veteran Café Skive havde indbudt til Faneindvielse og markering af 1 års dagen onsdag den 3. august. Det blev et tilløbsstykke med næsten 60 deltagere.

Med silende regn i løbet af eftermiddagen var det med blandede følelser, at ledelsen gjorde klar til aftenens Faneindvielse. Der var inviteret repræsentanter fra kommune, regiment, Danmarks Samfundet og samarbejdspartnere, samt selvfølgelig vore veteraner og deres pårørende. Men da vi nærmede os kl. 1800 skildte skyerne sig og solen tittede frem. Kl. 1800 kunne formanden, Preben Sloht, Skive, befale fanen ført frem og byde velkommen til de mange fremmødte.  Der var mødt ca. 50 personer op på dette tidspunkt og de kom fra hele landet, bl.a. København, Næstved, Varde og Horsens, så der var mange overraskende gensyn at fejre.

Efter velkomsten gav formanden ordet til Jesper Milling, Danmarks Samfundet, der slog det første søm i for Hendes Majestæt Dronningen, med håbet om, at fanen vil blive et samlingsmærke for Caféen og blive brugt flittigt. Herefter fik viceborgmester Preben Andersen, Skive Kommune ordet og slog 2. søm i for Fædrelandet. Oberst Christian Arildsen, Ingeniørregimentet slog sømmet i for Veteran Café Skive med ønsket om, at Fanen må komme foreningen til nytte og at vi må værne om dem. Han udtrykte glæde over, at fanen kunne deltage både ved Åbent Hus lørdag den 3. september og ved Flagdagen mandag den 5. september. Herefter sang forsamlingen ”Der er ingenting der maner” og viceborgmesteren holdt en meget personlig tale til veteranerne og deres pårørende. Han understregede her kommunens store glæde og stolthed over at have en flok frivillige, der ville yde en indsats for vore veteraner og deres pårørende. De fortjener et fristed og her løser Caféen en stor opgave. Regimentschefen lagde i sin tale stor vægt på det tætte samarbejde der allerede var etableret, da Skive forsøgte at få etableret et Veteranhjem. At det var lykkes at få et fristed op at stå sætter man umådelig pris på blandt soldaterne og det er 2 gange kommet til udtryk ved donationer fra hjemvendte enheder fra international tjeneste. Obersten lovede fortsat støtte til Caféen og overrakte senere Regiments skjold som et tegn på den uegennyttige indsats Veteran Café Skive yder for soldaterne.

Formanden beordrede herefter Fanen blev ført ind og bød alle på grill og drikke samt kaffe og kagemand, som Caféen havde fået sponsoreret af Føtex Bageren i dagens anledning.

Under ceremonien og under kaffen dukkede flere venner og brugere op så vi nåede op på næsten 60 gæster til aftenens arrangement. Det gav anledning til at genopfriske mange både gode og mindre gode minder, men gensynsglæden var i højsædet. Snakken gik lystig under spisningen og den efterfølgende kaffe, og kagemændene forsvandt hutigt, så vi sendte mange gode tanker til bageren.

Der blev også vist rundt i FamilieHuset, der er et tilbud for børn og unge i alderen 0-18 år og deres familier. Målet er "Tidlig indstats - livslang effekt". Her arbejder frivillige som håndsrækkere daglig i tidsrummet 14-18 og vi har fået lov til at benytte lokalerne til Veteran Caféen. Vi har også etableret et godt samarbejde mellem de frivillige tilbud, idet vi jo har en fælles målgruppe, børn, ægtefælle/ samlever  og øvrige pårørende. Vi er neget taknemmelig for at få husly her og der lød kun anerkendende ord for husets indretning og anvendelses muligheder.

Flere af gæsterne havde medbragt en gave til Caféen og der skal lyde en stor tak for de både praktiske som velsmagende hilsner, det luner.

En dejlig dag med mange gode minder og input til tiden fremover. Tak for støtte og opbakning – uden denne – intet fristed for veteraner og deres pårørende.

Preben Sloht

Formand

Støtte fra Thisteds Forsikring Lokalsikringsprisen

I en pressemeddelelse i Skive Folkeblad torsdag den 23. juni er tildelingen beskrevet. Forsikringsselskabet havde modtaget 249 ansøgninger til puljen på kr. 200.000,-. Heraf var vi sammen med 6 andre projekter udvalgt som favoritprojekter, hvor man kunne støtte os ved at stemme. 2 projekter fra Skive Kommune kom med på listen, nemlig Glyngøre-projektet med at skabe en legeplads i vandet, der fik nok stemmer til en andenplads og kr. 15.000,-. På førstepladsen kom Haderup med et projekt om en trafiksikker løsning ved den hovedvej, der gennemskærer byen. På trediepladsen kom Morsø Cykelklub med et projekt til anlæggelse af et cykelspor i skovene i Legind og Sinsbjerg.

Vores projekt blev dog præmieret med en tildeling på kr. 10.000,- idet man fandt, at projektet med TV storskærme til foredrag og fælles aktiviteter samt PC til brug for rådgivningen af veteraner og undervisning af deres børn, var så godt at det burde støttes.

Vi retter en stor tak til Thisted Forsikring for den flotte gestus. I er med til at gøre en forskel.

Tildeling af fane den 15. juni 2016

Gode venner.

Så oprandt dagen hvor Veteran Café Skive fik tildelt en fane af Danmarks Samfundet i Viborg Domkirke. 3 mand var blevet tilsagt til Domkirken kl. 1900 og en del ledere og veteraner var mødt op på den gamle kaserne i Viborg, for at deltage i højtideligheden.

Vi kan ikke sige, at vejret tilsmilede os inden tildelingen, det stod ned i stænger, så det var nogle våde gutter der meldte sig i Domkirken. Optoget fra kasernen til Domkirken blev annuleret så alle var klar til Valdemars Gudstjenesten kl. 1930.

Under denne blev vi kaldt frem og Jan Egon modtog fanen som den første fanebærer. Med overrækkelsen fulgte en kort motivation fra domprovsten, der gav os dette vers, til at følge fanen:

"Hil drot og fædreland! Hil hver en danneborger, som virker, hvad han kan! Vort Gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen spejler sin top i bølgen blå."

Efter Gudstjenesten og udmarch gennem en smuk faneborg i kirken, opmarcherede vi på P-pladsen. Nu smilede vejret til os og under den efterfølgende march gennem byen til Ungdomshuset, var det en fornøjelse at deltage. Mange var ude for at hilse på optoget og vi sluttede med at rulle fanerne ind, inden vi gik til kaffebord og yderligere underholdning i Ungdomshuset.

Vi skal vide at ære fanen og føre den med vort liv som indsats.

Tak til Danmarks samfundet for tildelingen og til alle for at gøre det til en højtidelig og festlig dag for os alle.

TILLYKKE med FANEN.  Fotoalbum

Indvielse af vore nye lokaler.

Onsdag den 25. maj kl 1800 blev dørene til vort nye hjemsted slået op. Der mødte 24 veteraner og pårørende op for at indvi lokalerne, der både er hyggelige samt giver os en masse muligheder for hyggelige aktivteter. Vi havde en dejlig aften og fik hilst på nye brugere såvel som gamle kæmpere. Vi er blevet nomineret som en af favoritterne i en tildeling af støtte fra Thisted Forsikring, så der skulle tages nogle specielle fotos fra aftenen. Der kommer en afstemning på både net og Facebook, men det skal i nok høre nærmere om, når afstemningen starter. Vi skulle gerne vinde 1. prisen på kr. 25.000 - så kan vi få storskærms TV og PC'er til brug på Caféen. Tak til Conny og Carsten for hjemmebag - det var lækkert.

På gensyn i Familiehuset, Asylgade 4, 7800 Skive frem til den 22. juni og igen fra den 3. august.

Fyraftensmøde på Ingeniør Kasernen.

Onsdag den 25. maj 2016 havde vi inviteret til fyraftensmøde i SG-Messen på kasernen. Vi var spændte på hvor mange der ville møde op, så vi blev måske lidt skuffede over antallet af fremmødte. Men nu er det prøvet og vi vender tilbage, når der ikke er så travlt med øvelser og klargøring til afsendelse af materiel. Tak for en hyggelig snak til de fremmødte - vi fik vendt mange gode ting og fik et par gode ideer med hjem. En særlig tak til oberst Christian Arildsen og SG-Messen for hjælpen og støtten.

Vel mødt i Veteran Café Skive - mødestedet for dig og dine pårørende i Familiehuset, Asylgade 4, 7800 Skive hver onsdag i ulige uger.

Besøg på "De Fem År" i Resen

Onsdag den 4. maj mødtes 10 veteraner på Skive Besættelsestids og Modstandsmuseum, "De Fem År" på Resen Gl. Skole. Vi ville med dette besøg markere aftenen hvor Danmark modtog frihedsbudskabet over den illegale radio fra England.

Museet er drevet af frivillige og driften betales af kommunen. Anskaffelser består af donationer fra personer over hele kommunen, fra samlinger samt fra de frivillige selv, så de kan indrette sig som de ønsker.

Museet er absolut et besøg værd og det er blevet en fast del af skolernes pensum, at besøge museet. Her møder man Henning Sørensen og John Larsen, som er 2 af de faste kustoder som beretter levende og engageret om historien. Man huser udstillinger om modstandskampen, våbenmodtagelse, Tolstrup og livet under besættelsen. Herudover har de nogle rigtig gode film, der beskriver og viser situationer fra besættelsen, herunder tyskerne i Skive.

Vi mødtes kl. 17 og fik en god modtagelse af Henning og John og derefter fik vi en rundvisning og en masse gode historier om både museets tilblivelse som tiden under besættelsen. De har fået samlet mange forskellige effekter, fra en gammel brødmaskine og komfur til medaljer og våben, og så er det muligt at prøve de ting, der ligger fremme.

Efter rundvisningen gik vi til kaffebordet og nød såvel kagen som de spændende film og ikke mindst snakken rundt bordet. En rigtig hyggelig og interessant aften, hvor historiens vingesus blæste over os.

Her skal lyde en stor tak til Henning og John for en dejlig aften og jeg er sikker på, at mange tog hjem med en god fornemmelse og tændte levende lys i vinduerne.

Tingene bliver sat i perspektiv sådan en aften og der kom et par hip til vore politikere om, at sikre at vi aldrig mere skal opleve en 9. april i Danmark. Så Vagt i Gevær!!

Tak for en god aften.

Jette Rysgaards foredrag ramte dybt.

Onsdag mødtes ca. 18 veteraner og pårørende til Jette "Chicken & Burgers" foredrag om emnet - "Pårørende til en udsendt soldat". Jette berettede om sine oplevelser og kampe med sine egne problemer, der opstod som følge af, hendes søns udsendelser til Irak og Afghanistan. Nogle af disse stammede fra, at hun personligt kendte nogle af sønnens kammerater og da de blev dræbt, ramte det Jette lige så hårdt som hendes søn.

Hun fortalte også om sine erfaringer med støtten fra Forsvaret og hendes oplevelse var, at her var der hjælp at hente. Hun havde både fået hjælp af psykologerne og sin præst og i hele Jettes beretning understregede hun, at hun accepterede, respekterede og bakkede op om hendes søns valg.

Jette rejste dog et enkelt kritikpunkt omkring de netværkssider, der var blevet oprettet, da hun mente, at der var nogle forældre/pårørende, der her gav udtryk for deres manglende accept af deres datter/søns eller ægtefælle/samlevers valg. Hun indrømmede også, at det ville være svært at komme disse indlæg til livs, da det nemt kunne opfattes som censur.

Der udspandt sig en livlig og til tider følelsesladet drøftelse over emnet og mange fik noget, at tænke og reflektere over, med sig hjem. En stor tak til Jette for et godt og informativt foredrag om så følsomt et emne. Vi vil senere følge op med andre indlæg specielt rettet mod vore pårørende, og vi fortsætter kampen for at bedre den støtte og hjælp Forsvaret og myndighederne tilbyder i dag.

Fuglenes mangfoldighed i Skiveområdet overraskede.

Onsdag den 2. marts var der mødt 18 frem til foredrag ved Keld Christensen, Naturvejleder og fotograf. Keld er passioneret fugle- og dyrefotograf og han tog os på en tur gennem specielt det nord- og midtjyske, hvor han berettede og viste billeder af både de daglige som de sjældne fugle, der i perioder findes omkring Skive. Det var en spændende beretning og nogle fremragende billeder, så mange fik lyst til at komme ud og prøve kræfter med naturen - på en helt ny måde.

Interessen var så stor, at det blev aftalt at planlægge nogle ture indledningsvis til Krabbesholm og til Hald sø, nærmere betegnet Niels Bugges Kro, hvor der i en lille sø bagved kroen, findes et væld af spændende fugle. Vi vil løbende henover sæsonen tilbyde ture i naturen, hvor vi kan få en på opleveren - hvad siger i til bævere og vildsvin - samt for de fotointeresserede, at få mulighed for, at prøve kræfter med fugle og dyr.

Der skal lyde en stor tak til Keld og hans kone, der assisterede, for at levende og spændende foredrag og en hyggelig aften. Efter lidt hyggesnak og overrækkelse af en lille erkendtlighed, gik man hver til sit, en oplevelse rigere.

Samme aften var der besøg af en journalist, Sandra, fra Salling Avis. Hun lavede et interview med Bo og Preben det var spændende at se hende tackle denne opgave. Jeg er sikker på, at vi alle vil få en god historie at læse i Salling Avis i uge 13, hvor artiklen er planlagt til at blive offentliggjort. En stor tak til Sandra for de fine billeder, vi har fået lov at bruge. Det er jo bare god og gra... reklame og vi håber vi får mange flere at se på Caféen i tiden fremover.

Veteran Café Skive tildelt donation fra BEVDEL/KFOR 33B

Onsdag den 10. april 2016 holdt Ingeniørregimentet hjemkomst arrangement og medaljeoverrækkelse for den nys hjemkomne Bevogtningsdeling/KFOR 33B (BEVDEL/KFOR 33B). Caféen var inviteret til at orientere om tilbudet på Veteran Café Skive sammen med andre aktører, herunder Veteranstøtten (Tidligere KSO), Familienetværket og "Respekt - Vi tænker på dig".

Orienteringen blev afsluttet med, at delingsføreren (DF) fik ordet og fortalte om holdets DANCON-march og det heraf fremkomne overskud. Delingen havde besluttet, at en stor del af dette skulle gå til udvalgte foreninger, der yder en særlig støtte til veteranerne og deres pårørende. I år var "De Danske Hospitalsklovne", "Respekt - Vi tænker på dig" og Veteran Café Skive blevet udvalgt og DF overrakte en donation til disse.

Det er en stor ære, at få et skulderklap fra den målgruppe - veteraner og pårørende - som vi forsøger at skabe et fristed for, så fra alle på Caféen skal der lyde en dybtfølt TAK for støtten, det giver os mulighed for, at kunne lave endnu flere tiltag for jer og vi håber i vil tage Caféen til jer og bruge den, som jeres egen. VEL MØDT.

Medaljeuddeling på Caféen 6. januar 2016

GODT NYTÅR til jer alle.

Så åbnede vi caféen for det nye år, og der mødte 30 frem til denne første dag. Hyggen bredte sig fra start og man faldt hurtigt over kaffen og bollerne og snakken gik. Efterhånden nåede vi op på 30 deltager fra 3 år og opefter og det satte også sit præg på aftenen.

Vi havde en særlig mission denne aften idet Familienetværket havde tildelt 4 børn, nu godt på vej i voksentilværelsen, deres medalje, for indsats som barn/pårørende til en veteran.Vinnie Vendelboe var desværre forhindret så jeg var blevet bedt om, at forestå tildelingen. Det gjorde jeg med stor glæde og ære, da jeg kendte alle 4 særdeles godt og havde fulgt deres kamp og tilværelse på tæt hold gennem flere år.

Det er glædeligt, at Familienetværket har tænkt på netop denne udsatte gruppe og selv om der er mange gode tiltag i gang for børn og unge af veteraner, så kan et lille stykke metal gøre en kæmpe forskel. I motiveringen lægger man vægt på, at det er en anerkendelse til børnene - de har lidt afsavn og kæmpet med spøgelser og i mange tilfælde været den sidste bastion, der gjorde livet værd at leve, på trods af de sår og traumer veteranen må kæmpe med.

Charlotte og Pernille Felsted Christiansen, Martin og Marie Gudmundsen modtog medaljen og den velfortjente applaus fra hele salen og fik at vide, at medaljen er et synligt bevis på, at de har gjort en forskel og derfor kan bære den med ære og stolthed. Efter dette fortsatte man hyggen over kaffen og der blev knebet en lille tåre hist og her - det satte mange tanker i gang hos de fremmødte.

Endnu en dejlig aften på Veteran Café Skive og der skal lyde en tak til alle fremmødte, fordi i gjorde dagen til noget særligt for vore medaljemodtagere.

Preben Sloht

Del siden